Mε καλοκαιρινή διάθεση σας προσκαλούμε στο

Τουρνουά Trivial Pursuit

που διοργανώνουμε την

Τρίτη 26 & Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

στο Παγοποιείον (Πλατεία Αγίου Τίτου, Ηράκλειο Κρήτης)

 

Στο τουρνουά συμμετέχουν ομάδες από 2 έως 4 άτομα. Μεμονωμένοι συμμετέχοντες θα κατανεμηθούν σε ομάδες που θα επιλέξουν στην έναρξη της διοργάνωσης.

Δωρεάν Συμμετοχή

Ώρα έναρξης και τις δύο ημέρες: 19:00

Στους νικητές θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο και συμβολικά δώρα

Διοργάνωση

Συνδιοργάνωση

Λίγα Λόγια για το Παιχνίδι

Με σκοπό τη διασκέδαση, την εμπειρία των ομαδικών παιχνιδιών, καθώς και τον εμπλουτισμό των γνώσεων, στην καρδιά του Καλοκαιριού, στο κέντρο του Ηρακλείου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄ Βάθμιας  Εκπαίδευσης Ηρακλείου και το Σύλλογο Ασκούμενων Δικηγόρων Ηρακλείου, διοργανώνει το 1ο Τουρνουά  Τrivial Pursuit.

Το Trivial Pursuit είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο βασίζεται στην ικανότητα του παίκτη να απαντήσει σε γενικές ερωτήσεις. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε το 1979 στο Κεμπέκ του Καναδά από τους Κρις Χάνει (Chris Haney) και Σκοτ Άμποτ (Scott Abbott). Αφού βρήκαν κάποια κομμάτια που τους έλειπαν από το Σκράμπλ αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι, το οποίο κυκλοφόρησε το 1982. Το 1984 στην Αμερική πουλήθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια παιχνίδια.

Με Μια Ματιά

 • Στο χώρο του Παγοποιείου, στην Πλατεία του Αγίου Τίτου, Ηράκλειο Κρήτης (Facebook Page & Location)

 • Tην Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

 • Οι αναμετρήσεις των ομάδων θα αρχίζουν στις 19:00

 • Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 2 έως 4 άτομα. Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στην ίδια κατηγορία ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά ομάδα

 • Για αυτούς που θα δηλώσουν μεμονωμένη συμμετοχή χωρίς να δηλώσουν ομάδα, θα υπάρχει δυνατότητα να επιλέξουν ομάδα στην έναρξη του Τουρνουά

 • Δηλώσεις συμμετοχής θα δεχόμαστε μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 22:00

 • Ειδικοί κανόνες τουρνουά

 • Η συμμετοχή στο Τουρνουά είναι Δωρεάν

 • Στους νικητές θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο και συμβολικά δώρα.

Όροι Παιχνιδιού

Ομάδες

 • Στο τουρνουά συμμετέχουν ομάδες από 2 έως 4 παίχτες. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν ομάδες με διαφορετικό αριθμό παιχτών τα παιχνίδια διεξάγονται σε ενιαίο όμιλο. Στο ίδιο δηλαδή, τραπέζι μπορεί να αναμετρηθεί ομάδα με 2 παίχτες απέναντι σε ομάδα των 4 παιχτών. Το ίδιο θα συμβεί και στον ημιτελικό ή στον τελικό.
 • Αν κάποιος παίχτης έχει τόση εμπιστοσύνη στις γνώσεις του μπορεί να δηλώσει συμμετοχή ως μοναδικός παίχτης και να αναμετρηθεί με άλλες ομάδες. Θέλει θάρρος…

Ειδικοί κανόνες τουρνουά

Την 1η ημέρα οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα κατανεμηθούν σε ομίλους, ανάλογα με τις συμμετοχές. Κάθε όμιλος θα παίζει σε ένα τραπέζι, στο οποίο θα διαγωνίζονται μεταξύ τους μέχρι 4 ομάδες. Τα παιχνίδια του προκριματικού γύρου θα διεξαχθούν  με το γνωστό ταμπλό του Trivial και τους κανόνες που ισχύουν. Ο νικητής που θα προκύψει από το κάθε τραπέζι θα περάσει στους αγώνες της δεύτερης ημέρας.

Τη 2η ημέρα στον ημιτελικό γύρο, οι ομάδες που θα έχουν προκριθεί θα χωριστούν σε δύο ομίλους. Σε κάθε όμιλο η κάθε ομάδα θα κληθεί να απαντήσει σε 5 ερωτήσεις του 5ου βαθμού δυσκολίας σε κάθε θεματική (κάρτες από όλες τις κατηγορίες). Συνολικά δηλαδή η καθεμιά ομάδα θα απαντήσει σε 30 ερωτήσεις. Η ομάδα από τον κάθε ένα όμιλο που θα απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις θα περάσει στον τελικό.

Στον τελικό θα αναμετρηθούν 2 ομάδες.

Εδώ οι απαντήσεις θα δίνονται από την ομάδα που θα ανάψει πρώτη το σχετικό φως στον τραπέζι της. Συνολικά θα τεθούν 60 ερωτήσεις του 6ου βαθμού. 10 ερωτήσεις ανά κατηγορία.

Σε περίπτωση που μια ομάδα ανάψει το φως και απαντήσει λάθος, τότε λαμβάνει αρνητική βαθμολογία -1 βαθμός.

Μεγάλος νικητής ανακηρύσσεται η ομάδα που θα απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις.

Στον ημιτελικό και στον τελικό η διάρκεια των απαντήσεων ορίζεται στο 1 λεπτό.

Ειδικοί κανόνες και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη του τουρνουά.

Γενικοί Κανόνες Trivial Pursuit

Σκοπός του Παιχνιδιού για κάθε παίχτη είναι να γεμίσει την πάνω πλευρά του πιονιού του με ένα κομμάτι που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία ερωτήσεων (ένα κομμάτι από κάθε κατηγορία). Όμως, μόνο στα μεγάλα λευκά σημεία με το χρωματιστό τρίγωνο που ‘αντιπροσωπεύουν’ την εκάστοτε κατηγορία ερωτήσεων (βρίσκονται ακριβώς στα σημεία όπου η περιφέρεια τέμνεται με τους διαδρόμους που οδηγούν στο κέντρο του ταμπλό) μπορεί να κερδίσει κάποιο κομμάτι εφόσον απαντήσει σωστά (Κάποιες παραλλαγές του παιχνιδιού αναγκάζουν έναν παίχτη να σταματήσει μόλις κερδίσει ένα χρωματιστό τριγωνάκι προκειμένου να παίξει ο επόμενος στη σειρά παίχτης).

Ο κάθε παίχτης τοποθετεί το πιόνι του στο κέντρο του ταμπλό και ρίχνοντας το ζάρι κινείται προς την περιφέρειά του και επάνω στα διάφορα σημεία που το αποτελούν. Κάθε σημείο έχει διαφορετικό χρώμα (κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων).

Κάθε παίχτης πρέπει να απαντήσει μία ερώτηση της κατηγορίας η οποία αντιστοιχεί στο σημείο που βρίσκεται. Εφόσον απαντήσει σωστά, ξαναρίχνει το ζάρι και απαντά σε νέα ερώτηση, μέχρι να απαντήσει μια ερώτηση λάθος οπότε και ο επόμενος παίρνει σειρά. Υπάρχουν και μερικά λευκά σημεία στην περιφέρεια του ταμπλό που επιτρέπουν στον παίχτη να ξαναρίξει το ζάρι αν βρεθεί σε αυτά.

Κατηγορίες ερωτήσεων

 • Μπλε: Γεωγραφία
 • Ροζ: Ψυχαγωγία
 • Κίτρινο: Ιστορία
 • Καφέ: Τέχνες & Λογοτεχνία
 • Πράσινο: Φύση & Επιστήμες
 • Πορτοκαλί: Αθλητισμός & Χόμπυ

Μόλις μαζέψει όλα τα χρώματα, πρέπει να κατευθυνθεί προς το κέντρο του ταμπλό και να σταθεροποιηθεί εκεί. Οι αντίπαλοί του τότε, πρέπει να διαλέξουν μία ερώτηση από την επόμενη κάρτα ερωτήσεων: αν ο ερωτώμενος απαντήσει σωστά, νικάει και το παιχνίδι τελειώνει.

Κατά μία εναλλακτική εκδοχή, οι αντίπαλοί του διαλέγουν τυχαία μια κάρτα ερωτήσεων (που να μην έχει ήδη παιχτεί) και του κάνουν όλες (6) τις ερωτήσεις που αναγράφονται επάνω της. Αν ο παίχτης κατορθώσει να απαντήσει σε τέσσερις τουλάχιστον από αυτές αναδεικνύεται νικητής και το παιχνίδι τελειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν συμβεί κάτι από τα παραπάνω  τότε χάνει τη σειρά του, παίζει ο επόμενος και όταν ξανάρθει η σειρά του ρίχνει το ζάρι και φεύγει από το κέντρο προσπαθώντας και πάλι να βρεθεί εκεί.

Tip 1: Αν κάποιος παίχτης βρεθεί στο κέντρο του ταμπλό πριν μαζέψει τα 6 χρώματα, τότε δικαιούται να διαλέξει οποιαδήποτε κατηγορία θέλει προκειμένου να απαντήσει. Αν τα καταφέρει, κερδίζει το χρώμα της κατηγορίας που διάλεξε

Tip 2: επιτρέπεται να βρίσκονται παραπάνω από ένα πιόνια στο ίδιο τετράγωνο

Tip 3: για να βρεθεί ποιος θα παίξει πρώτος, οι παίχτες ρίχνουν από μία φορά ο καθένας το ζάρι στην αρχή του παιχνιδιού και όποιος φέρει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα παίζει πρώτος. Σε τυχόν ισοπαλίες, ξαναρίχνουν προκειμένου να αποφασιστεί η σειρά.

Tip 4: στην περιφέρεια του κύκλου υπάρχουν κάποια μικρά λευκά τετράγωνα: αν κάποιος βρεθεί πάνω σε ένα από αυτά τότε ξαναρίχνει το ζάρι μέχρι να βρεθεί σε κάποιο χρωματιστό τετράγωνο ή σε κάποιο μεγάλο λευκό τετράγωνο με χρωματιστό τρίγωνο

Tip 5: δεν επιτρέπεται η αλλαγή κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια κίνησης ενός παίχτη

Tip 6: αν κάποιος παίχτης καταφέρει στον πρώτο του γύρο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του και να νικήσει, επιτρέπεται σε όποιον δεν έχει ήδη παίξει να προσπαθήσει να ‘ισοφαρίσει’ το επίτευγμα του προηγούμενου παίχτη

Tip 7: οι παίχτες πρέπει εκ των προτέρων να αποφασίσουν πότε μία ερώτηση θεωρείται σωστή (ανάλογα με το βαθμό ακρίβειας), πόση ώρα δικαιούται κάθε παίχτης να σκεφτεί πριν απαντήσει, καθώς και αν (σε περίπτωση ομαδικού παιχνιδιού) επιτρέπεται η διαβούλευση μεταξύ παιχτών της ίδιας ομάδας προκειμένου να απαντηθεί μία ερώτηση.

Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής στο Τουρνουά Trivial Pursuit

Οι Εγγραφές Ολοκληρώθηκαν
Σας Ευχαριστούμε